
Сьогодні буває складно турбуватися про себе, не кажучи вже про дотримання здорового харчування. Думки про раціон відходять на задній план. Спершу це нормально, але якщо ви попіклувалися про власну безпеку, саме час подумати про здоров’я.
Правильне харчування надзвичайно важливе для здоров’я людини, адже їжа може впливати не лише на фізичний, а й на психоемоційний стан, витривалість і стресостійкість. Саме тому практичний психолог відділу молодіжної політики та соціальної роботи Тетяна Кулик організувала зустріч працівників Університету з нутриціологинею.
15 листопада 2023 р. в конференц-залі з лекцією про важливість здорового харчування виступила Мирослава Колєснікова – коуч здоров’я, магістерка ВНУ імені Лесі Українки за напрямом «Клінічна психологія». Під час заходу слухачі дізналися цікаву інформацію: як їжа впливає на організм людини; роль нутриціології в повсякденному житті; як формується харчова поведінка, види її мотивації; як скласти збалансовану тарілку та що потрібно їсти для підтримки здоров’я організму; типи порушення харчової поведінки й основні розлади; основні чинники, що провокують і впливають на переїдання, як їх попередити і не допустити; повсякденні тригери переїдання та перші ознаки розладів харчової поведінки; щоденні правила здорової харчової поведінки; основні навички, що формують здорову харчову поведінку.
Під час лекції було розвінчано низку міфів про харчування, як-от: щоб бути струнким і худим, треба менше їсти, вживати обезжирені продукти, завжди рахувати калорії, влаштовувати детокс; не можна їсти після 18:00; від макаронів, хліба, рису та картоплі гладшають, від салатів худнуть; треба постійно та багато пити води; яйця містять багато холестерину, від них краще відмовитися; є продукти з мінусовою калорійністю; якщо займаєшся спортом, можна їсти будь-що; кокосовий цукор корисніший за білий; про користь голодування, шкідливість гамбургерів, молочних продуктів, глютену.

Мирослава Колєснікова зауважила: «Ми заїдаємо стрес через невміння відчувати сигнали власного тіла, неправильно організований процес споживання їжі та нездатність проживати емоції, які компенсуємо їжею». Нутриціолог розповіла про те, що важливо впроваджувати у життя п’ять основних навичок здорової харчової поведінки: вміння відчувати голод; вміння відчувати насичення; повага до своїх бажань; любов до себе та турбота про тіло; знання про їжу, вміння будувати збалансовану тарілку.

Слухачі дізналися про те, що важливо розрізняти фізичний голод і психологічний. Останній зумовлений бажанням конкретних продуктів. Насичення їжею охоплює і фізичний чинник (кількість їжі), і психологічний (смак їжі). «Ситість не дорівнює насичення. Повага до бажань полягає у розумінні, чого саме людина хоче в даний момент. Можливо, організм хотів не їсти, а пити», – зауважила Мирослава Колєснікова.

На завершення зустрічі Тетяна Кулик розповіла, що під час війни, коли наш організм переживає величезний рівень стресу, вкрай важливо підтримувати його сили за допомогою правильного раціону. Вона наголосила на тому, що психоемоційний стан надзвичайно впливає на харчову поведінку людини. Саме тому важливо вчитися розуміти свої емоції, прислухатися до сигналів власного тіла, а не просто заїдати стрес. Психологиня інформувала присутніх про те, що кому потрібна психологічна допомога, вони можуть звернутися до неї й отримати індивідуальну анонімну психологічну консультацію.
Відділ молодіжної політики
та соціальної роботи