![Кулінарний етнофестиваль](/sites/default/files/styles/width_862/public/field/image/etnofest22.jpg?itok=UzAd8LsS)
20 листопада 2015 року в Коледжі технологій, бізнесу та права за підтримки Волинської обласної державної адміністрації, Управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбувся Етнофестиваль кулінарного мистецтва, присвячений українській національній кухні.
З давніх-давен Україна славилася своєю багатою кухнею. Писемні пам’ятки свідчать про багатство та різноманітність їжі, що споживалась населенням ще із часів Київської Русі. Цього разу позмагалися у приготуванні улюблених страв українців п’ять команд: «Юні технологи» (Івано-Франківський технікум РСіТ НУХТ), «Газди з Буковини» (Чернівецький державний комерційний технікум), «Львівські газди» (Львівський державний коледж харчової і переробної промисловості НУХТ), «Коопгосподиня» (Луцький кооперативний коледж Львівської комерційної академії), «Профі» (Коледж технологій, бізнесу та права СНУ імені Лесі Українки). На святі були присутні почесні гості: Л. В. Плахотна, начальник управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА; А. Л. Левчук, проректор з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами; отець Рустік, ректор Волинської духовної семінарії; офіційні делегації навчальних закладів; представники виробничих підприємств.
Конкурс складався з таких етапів: привітальне слово; приготування борщу з грибами; формування вареників з наданої начинки й тіста; сервірування столу на тему: «Нашому роду – нема переводу». Кожне завдання оцінювало компетентне журі за відповідними критеріями: швидкість, раціональне використання продуктів, смакові якості, дотримання технології приготування, сервірування, дотримання санітарних норм та правил, оригінальність і дотримання національних традицій. Журі фестивалю працювало в такому складі: Микола Наход, голова осередку Асоціації кулінарів України у Волинській області, підприємець ресторації «Добра хата», голова журі; Тетяна Боярчук, головний інженер мережі піцерій «Тарантелла» у Волинській області; Назар Гусак, директор рекреаційного комплексу «Рестпарк»; Наталія Ковальчук, директор ресторану «Шафран»; Олена Дублін, директор ресторації «Земан».
Сьогодні готувати стало модно. Про приготування страв говорять і професіонали, і домогосподарки. На кулінарних змаганнях шеф-кухарів, флешмобах, гастрономічних виставках всі розуміють, що кулінарія – це теж мистецтво, як і музика чи поезія. Тож етнофестиваль підійшов до завершення, і всі команди взяли активну участь, показали свої професійні вміння та навички, за що були відзначені дипломами лауреатів у таких номінаціях: найкраще поєднання етнотрадицій із сучасним сервуванням («Юні технологи»), найкраще поєднання етнотрадицій та гостинності («Профі»), найкраще поєднання етнотрадицій і кулінарного мистецтва («Львівські газди»), найкраще поєднання етнотрадицій в організації обслуговування («Коопгосподиня»), найкраще поєднання етнотрадицій із сучасною кухнею («Газди з Буковини»). Вітаємо юних кулінарів та бажаємо їм професійного росту та нових перемог.
Вл. інф.
При використанні цієї інформації обов`язкове посилання на першоджерело